Reportage 2008

Pierre en André Paulssen, Roosteren

pieken met 2e Narbonne en 7e Tarbes

 

Een bepaald succesvolle dag op de grote fond hebben vader Pierre en zoon André Paulssen afgelopen maandag gehad. Het begon met hun NL06-1335434 die om 6.55 uur van Narbonne arriveerde en bijna 5 uur later om 11.45 uur draaiden ze hun eerste duif van Tarbes. Goed voor twee keer teletekst. Op Narbonne de 2e prijs nationaal tegen 3816 duiven en op Tarbes de 7e prijs nationaal tegen 11.377 duiven in de sector zuid. En de prestatie van hun tweejarige weduwnaar op Narbonne mag bijzonder heten. Hij had namelijk de weersomstandigheden puur tegen aan de oostkant van het land. Op zondagmiddag kwamen vanuit het oosten in Noord-Frankrijk, België en zuidelijk Nederland grote regenzones binnenschuiven en die bereikten in de avond juist niet helemaal de westkant van de vlieglijn. De kopduiven van Narbonne vallen dan ook internationaal (bijna) allemaal westelijk de eerste vliegdag in Frankrijk en België. In Nederland zijn bijna alle pure kopduiven de tweede vliegdag langs de kust gevallen met als grote uitzondering de ‘534’ van vader en zoon Paulssen die toch een oostelijke vlieglijn gevolgd moet hebben om zo snel thuis te geraken. Frederik Leliaert in het Zeeuw-Vlaamse Aardenburg wint prachtig met zijn crack die vorig jaar al zegevierde op Bordeaux aan 914 m.p.m. tegen 900 m.p.m. voor de ‘Kleinzoon Tafi’ uit Roosteren die eerder dit seizoen faalde op Limoges en Bordeaux maar toen was hij in de ogen van Pierre Paulssen niet echt 100 procent in orde en picobello. En bij de inkorving van Narbonne was dat goede gevoel over hem er weer en niet ten onrechte bleek achteraf. In 2006 was de ‘Kleinzoon Tafi’ al een echte topper. Hij vloog achtereenvolgens de 15e Limoges (2762 d.), de 4e Bergerac (3688 d.) en de 60e Cahors (2396 d.) en dat is bepaald niet misselijk als jaarling op drie ochtendlossingen. Hij werd daarmee duifkampioen in de afdeling Limburg over deze reeks. Over Bergerac en Cahors in de categorie jaarlingen had Th. Berben uit Haelen een jaarling met twee vroegere prijzen. De ‘Kleinzoon Tafi’ is in Roosteren gekweekt uit een zoon van de ‘Tafi’ van H. Wijnands en zoon uit Maastricht die in 2003 als jong werd gehaald terwijl de ‘Tafi’ zelf van 1994 was. De ‘Kleinzoon Tafi’ heeft een duivin van 2000 als moeder en zij is gekweekt uit twee duiven van Albert Beunen uit Ohé en Laak met o.a. ook een doffer van 1982 van P. Paulssen en zn. zelf aan de basis naast duiven van A. Simons en gebr. Beunen.

Op Narbonne werden 6 duiven gekorfd en de volgende prijsduiven werden om 10.55 en 11.10 uur geklokt en om 12.15 uur zaten 5 van de 6 in de klok. Op Tarbes kwam de NL05-1667876 als 5e-getekende met 5 mee voorop. In de afdeling Limburg pakt hij het zilver na de geweldige duivin van Peter Haans uit Roggel. Op Tarbes werd een topuitslag verder gemaakt met andere constateringen om 12.52, 12.57 en 13.29 uur en provinciaal zijn op hun afstand van 978 km om 14.53 uur aan 831 m.p.m. de prijzen verdiend. De ‘786’ is in Roosteren gekweekt uit een doffer van Nouwen-Paesen (Peer) en een duivin van J. Brouwers en Zn (Grevenbicht). Eerder dit jaar miste de ‘876’ van een grote-fondvlucht.

Op het ruime erf van de familie Paulssen zijn er flinke bouwwerkzaamheden nu een seniorenwoning voor Pierre en zijn vrouw Lies wordt aangebouwd zodat zoon André met zijn vrouw de ‘oude’ woning kan gaan betrekken. Op de nieuwe woning komt een sjiek kweekhok en er wordt ook een serre aangebouwd van waaruit men prachtig op de hokken kan gaan kijken. Voordien werd er al sterk op Barcerlona en Marseille gescoord en met de beste vorm van afgelopen weekeinde lijkt er ook nog iets op Bordeaux en Perpignan in het vat te zitten.

 

tekst en foto: Ad van Gils

 

 

Reacties zijn gesloten.